Chcete o Velikonocích jíst tak, abyste neohrozili své zdraví ani štíhlou linii? Přinášíme recepty v duchu aktuálních diet, díky nimž skloubíte zdravou výživu s velikonoční atmosférou.
Keto dieta
Když držíte keto dietu, tedy stravujete se tak, abyste co nejvíc omezili příjem sacharidů, je velikonoční období šancí pro recepty s vejci a zeleninou. Co třeba naši avokádovou pomazánku s vejci a kari? A nebojte, díky „salátové“ konzistenci ji můžete použít nikoli na pečivo, ale klidně jako přílohu k masové minutce.
Avokádová pomazánka s vajíčkem a kari
Pro 4 osoby budete potřebovat:
• 2 vejce
• 2 zralá avokáda
• 100 g zakysané smetany
• 2 lžíce citronové šťávy
• 1 lžička kari koření
• 1-2 jarní cibulky
• pepř
• Allnature Himálajská sůl černá (koupit v e-shopu)
• čerstvé lístky koriandru na ozdobu
Vejce uvařte natvrdo, slijte a pusťte na ně studenou vodu. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Avokáda rozpulte, vyndejte pecku, oloupejte je a nakrájejte také na kostičky. V míse jemně smíchejte avokáda, vejce, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, kari koření, najemno nasekanou jarní cibulku, lžičku černé himálajské soli a pepř. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem.

Low carb dieta
Především na maso zaměřená low carb dieta umožňuje i na Velikonoce těm, kteří ji dodržují, vyhovět tradici i svému stravovacímu stylu. Na Boží hod velikonoční se podle tradice jedlo především lehce stravitelné čerstvé maso z mladých zvířat, které není tučné, např. jehněčí, kůzlečí či telecí. To se navíc peklo nebo dusilo, což jsou zdravější způsoby přípravy masa.
Jehněčí kotlety s oreganem a citronem
Pro 4 osoby budete potřebovat:
• 4 jehněčí kotlety
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce Allnature Bio oregana drceného
• 2 lžíce citronové kůry
• mletý pepř
• slunečnicový olej
• Allnature Himálajská sůl (koupit v e-shopu)
• bramborový škrob (na zahuštění)
• vývar
Kotlety omyjte, osolte a opepřete. Česnek utřete nebo rozmačkejte, smíchejte s oreganem a citronovou šťávou a vetřete do masa. Dejte na hodinu odležet do chladu. Rozehřejte olej na pánvi a kotlety na něm orestujte – z každé strany asi 4 minuty. Podlijte maso trochou vývaru, dosolte a opepřete podle vlastní chuti. Bramborový škrob (Solamyl) rozmíchejte v malém množství studené vody a vlijte pod maso – sós se tím zahustí.
Tip redakce:
Jak na pečení, tak i pro studenou kuchyni sáhněte po slunečnicovém oleji. Obsahuje nenasycenou mastnou kyselinu linolovou, lecitin, karotenoidy a vitamin E, což jsou všechno žádoucí výživové látky, které vaše tělo uvítá. Kromě tepelné úpravy jej můžete s klidem použít i do zálivky jarních salátů.

Bezlepková dieta
Velikonoční moučníky jsou vyhlášené, ale ti, kteří musí nebo chtějí držet bezlepkovou dietu, mohou mít problém s jejich přípravou. Zkuste alespoň naši vyzkoušenou bezlepkovou verzi kynutého mazance. A klasické rozinky zaměňte za sušené brusinky.
Bezlepkový kynutý mazanec
• 500 g bezlepkové mouky (bezlepkové směsi)
• 350 ml vody
• 150 g Bio kokosového cukru (koupit v e-shopu)
• 100 g Allnature Ghí (přepuštěného másla)
• 100 g sušených Druid Brusinek amerických půlených
• 2 vejce
• 7 g Allnature Himálajské soli (koupit v e-shopu)
• 42 g čerstvého droždí
• 2 lžičky citronové kůry
Namočte sušené brusinky do trochy teplé vody. Připravte si kvásek z rozdrobeného droždí, trochy mouky, cukru a vody a nechte na teplém místě vzejít. Zvlášť do mísy dejte zbytek mouky, cukru, vody, vejce, kvásek, máslo ghí a sůl. Hněťte (ručně pomocí vařečky nebo v hnětači), po chvíli přidejte brusinky, sůl a citronovou kůru. Když je těsto soudržné, dejte jej do vymazané (např. rozvírací dortové) formy a pečte v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 30-40 minut. Pak proveďte zkoušku špejlí: zapíchněte špejli do mazance, a pokud je po vytažení suchá (a třeba jsou na ní i drobečky), je mazanec upečený.

Velikonoce v lehčím stylu
Jestliže chcete o Velikonocích svůj jídelníček jen vylehčit a ozdravět, zkuste různé variace jarních salátů z klíčků, luštěnin nebo zeleniny. Ve sladkých jídlech zase můžete klasický cukr vyměnit za některé z alternativ, např. Bio kokosový cukr (koupit v e-shopu), 4Slim Čekankový sirup nebo Allnature Březový cukr xylitol.
Bezlepková dieta
Velikonoční moučníky jsou vyhlášené, ale ti, kteří musí nebo chtějí držet bezlepkovou dietu, mohou mít problém s jejich přípravou. Zkuste alespoň naši vyzkoušenou bezlepkovou verzi kynutého mazance. A klasické rozinky zaměňte za sušené brusinky.
Bezlepkový kynutý mazanec
• 500 g bezlepkové mouky (bezlepkové směsi)
• 350 ml vody
• 150 g Bio kokosového cukru (koupit v e-shopu)
• 100 g Allnature Ghí (přepuštěného másla)
• 100 g sušených Druid Brusinek amerických půlených
• 2 vejce
• 7 g Allnature Himálajské soli (koupit v e-shopu)
• 42 g čerstvého droždí
• 2 lžičky citronové kůry
Namočte sušené brusinky do trochy teplé vody. Připravte si kvásek z rozdrobeného droždí, trochy mouky, cukru a vody a nechte na teplém místě vzejít. Zvlášť do mísy dejte zbytek mouky, cukru, vody, vejce, kvásek, máslo ghí a sůl. Hněťte (ručně pomocí vařečky nebo v hnětači), po chvíli přidejte brusinky, sůl a citronovou kůru. Když je těsto soudržné, dejte jej do vymazané (např. rozvírací dortové) formy a pečte v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 30-40 minut. Pak proveďte zkoušku špejlí: zapíchněte špejli do mazance, a pokud je po vytažení suchá (a třeba jsou na ní i drobečky), je mazanec upečený.

 

pascucci stredni banner imagaeerotic do 30 duben
inogy do 16 5 24sinsay do 5 5
marlenn podzim zima 23 baifu neutral maly

Jste na stránce: Fontána nákupní centrum Teplice / Čtení na volný čas doma

 

Webové stránky vytvořila společnost Clickmedia webdesign.
Web používá pro správu obsahu Redakční systém Clips ®